Galna IT och tekniska fakta

Visst är det jobbigt att behöva köpa mer bläck till skrivaren, särskilt när skrivarbläck har ett värde högre än rent guld i vikt! Men visste du att du kan minska din bläckanvändning genom att ändra typsnitt i texten du skriver ut? Vissa typsnitt är särskilt framtagna för detta. Eller du kanske skriver för mycket för snabbt, men det hade kunnat vara ännu värre om ditt tangentbord inte hade tangenterna i QWERTY-formatet. Detta formatet skapades för att få maskinister att skriva långsammare. När maskinskrivare användes fanns risken att tangenterna fastnade om det skrevs i för snabb takt.

Vi påminns då och då om att webbsidor vill använda sig av “cookies”, och vi får tipset att rensa vår dator från dem med jämna mellanrum . Cookies är små paket av data som sparar information om vart du varit på nätet och vem du är, men namnet är en referens till sagan om Hans och Greta som lämnade kaksmulor efter sig i skogen för att kunna hitta sin väg tillbaka hem. Visste du förresten att den första webbsidan som någonsin skapades fortfarande är online, och kan nås på info.cern.ch.

Mejl konkurrerade snabbt ut snigelposten

Namnet Björn Eriksen är inget namn flertalet av oss lagt på minnet. Faktum är att det var han som första gången tog emot ett mejl i Sverige. Det var klockan 14.02, året var 1983 och datumet 7 april. Precis då damp det aaltså ner ett mejl i inkorgen hos svenska datateknikern Björn Eriksen. Historiskt anses det vara det första mejlet som skickades till Sverige över internet. Mejlet skickades från Amsterdam av Jim Mckie och innehållet i brevet är minst sagt tunt, det var ett testmejl innehållande texten “Hello”.

De första raketerna byggdes i Kina

Raketdrift kan kännas som något väldigt modernt som vi endast haft ordentlig koll på det senaste hundra åren, men texter från Kina cirka år 1 200 till 1 300 beskriver ett krigsvapen som använder sig av samma principer som nutida flerstegsraketer. Vi vet att den kinesiska flottan använde sig av ett vapen som bestod av en raket som kunde avfyra flera mindre missiler, i form av pilar med sprängladdningar i botten. Samma princip i konstruktion används idag, med raketer som består av flera raketsteg som lyfter till en specifik höjd innan de separeras från varandra med sprängladdningar.