Dn mobiltelefon är ständigt spårad

Hur säker kan du vara på att det du gör och säger i din mobiltelefon stannar hos dig och den du eventuellt samtalar med? Kan någon annan spåra din aktivitet? Är vi alltid avlyssnade och spioneras det på våra privata mobiltelefoner, även om vi bara är “vanliga” medborgare? Ja, åtminstone om man skall tro Ed Snowden. Han jobbade åt USAs underrättelsetjänst NSA, och avslöjade hemliga sekretessbelagda dokument.

Dokumenten påvisade att det förekom övervakning i stor skala, och att det inte bara berörde samhällets toppar, utan även vanliga medborgare världen runt, kontrollerades. Vi vanliga medborgare kan ha nytta av möjligheten att själva övervaka våra mobiltelefoner, det kan det ju vara väldigt bra att veta hur man spårar mobiltelefoner [hur.se] om man tappar bort sin telefon, men överväger det att stat och polis kan övervaka utan din vetskap?

Mobiltelefonen – källa till information

Men detta händer väl inte i Sverige tänker du kanske, men faktum är att i Sverige infördes en ny lag i april 2020 som ger polisen rätt att utan din vetskap övervaka bland annat din mobiltelefon dels genom avlyssning av samtal, kartlägga din vardag och dina åsikter, vem eller vilka du umgås med, men även att via din mobilkamera kunna se vad du faktiskt gör just nu.

Digitaliseringen på gott och ont.

Digitaliseringen kan ses som både något gott men det finns även risker. I och med att i stort sett allt vi numer gör sker digitalt, över internet eller med mobiltelefon, ökar risken att människors aktiviteter, åsikter och vanor övervakas. Du kanske anser att så länge jag inte gör något brottsligt så spelar det ingen roll, men vad händer den dagen som synen på vad som anses brottsligt förändras?