Programvaruföretag i Sverige

Ingen presentation av svenska IT-bolag är värdig namnet utan att nämna giganten Spotify. Spotify grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon och är idag bland de mest använda musikstreamingtjänsterna i världen. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm och noterades på den amerikanska NY-börsen i februari 2018. Affärsmodellen är en så kallad freemium-service, vilket innebär att bastjänsten är gratis medan premiuminnehåll kräver prenumeration. Spotify har fått kritik från musikindustrin eftersom artister och låtskrivare inte ansett sig få tillräcklig kompensation, till skillnad från vid försäljning av fysiska album. Bland andra Taylor Swift har i omgångar tagit bort sitt innehåll från Spotify i protest.

Qlik är ett mjukvarubolag som grundades 1993 i Lund, där det svenska huvudkontoret fortfarande är beläget. Det internationella huvudkontoret ligger i Pennsylvania, USA. Kontor finns även flertalet andra städer i USA samt i bland annat Australien och Kanada. Bolaget erbjuder olika produkter för business intelligence och business analytics. Mjukvaran QlikView visualiserar och komprimerar affärsdata i syfte att understödja beslutsfattande. År 2012 blev Qlik framröstat av Forbes som ett av Amerikas tre snabbast växande IT-bolag, tillsammans med Apple och LinkedIn. 2016 fick Qlik tre separata bud från private equity-bolagen Bain Capital, Permira och Thoma Bravo, av vilka det senare accepterades. Uppköpet värderades till ungefär 3 miljarder dollar.

Svensk fin-tech

Financial technology, ofta förkortat fintech, är ett område där Sverige visar framfötterna. Trustly, grundat 2008 i Stockholm, är ett exempel på ett bolag som var tidigt ute med en lösning till e-handelsindustrin genom direktbetalningar. Både PayPal och TransferWise använder sig av Trustly för att genomföra betalningar. 2016 nådde Trustly fler än 67 miljoner konsumenter genom sina partnerskap och integration med fler än 100 banker i Europa. Ett annat exempel på ett internationellt välkänt fintech-bolag från Sverige är Klarna, vilka år 2016 värderades till över 2 miljarder euro. Även Klarna erbjuder betalningslösningar för e-handel och runt 40 procent av all e-handel i Sverige går genom Klarna.

Framtiden för svenska IT-bolag

Sverige har utvecklats från att internationellt sett vara känt för stora industrier som Volvo, Ericsson och IKEA till att vara en dynamisk start-up-scen, vilken attraherar såväl inhemska som utländska investerare och entreprenörer. Mitt mål är att en dag arbeta för ett av de svenska IT-bolagen. Stockholm refereras ofta till som en metropol för IT-bolag, ibland kallade “unicorn factory”, och ingenting tyder på att potentialen sinar. Några av de nya och uppkommande start-up företagen med svenskt ursprung är Baffin Bay Networks, Doctrin, DPOrganizer, Funnel, Ignitia, VOI, Karma med flera. Listan kan göras lång och förväntas inte kortas ner inom en överskådlig framtid.